Lantirn: F-16 - lazer güdümlü bombalar.

Yazan: Gencturk.net Yazdığı Tarih: 30 Aralık 2007 Pazar | 12/30/2007



"Lantirn" F-16’ların attığı lazer güdümlü bombalar.

Uçağı hedef üzerine götüren, aynı zamanda hedefi görüntüleyen ve kilitleyen sisteme "Lantirn" deniliyor. Birbirine entegre bu "Lantirn" sistemi, F-16’nın solundaki hava alığının altına takılıyor.

Bu sistemde "Flir" olarak adlandırılan ve "göz" olarak tanımlayabileceğimiz turuncu renkli bir pencere var. Hedefe kilitlenme bu pencereden gönderilen lazer ışınları sayesinde oluyor. Ancak hedeflerin önceden karadan veya havadan belirlenip işaretlenmesi gerekiyor. Buna "noktalama" diyoruz. Bu işaretlemeyle hangi hedefin imha edileceği belirlenmiş oluyor.

Noktalanmış hedefin koordinatları uçaktaki Lantirn sistemine yükleniyor. Uçak seyrüsefer podu (Otomobillerde adres bulmayı sağlayan navigasyon sistemine benzer düzenek) sayesinde hedefin olduğu bölgeye gidiyor. "Flir" dediğimiz pencereden gönderilen lazer ışınları daha önceden noktalanmış hedefi buluyor. Pilot, kokpitteki ekrandan yerdeki nokta hedefi "artı" işareti olarak görüyor. Flir’in gönderdiği lazer ışını ile yerdeki artı işareti aynı noktada buluştuğunda pilot sinyal alıyor. Böylece hedefe kilitlenmeyi sağlıyor.

Kilitlenmeden sonra pilot ateşleme tetiğine basıp, lazer güdümlü bombayı bırakıyor. Evet bomba fırlatılmıyor sadece bırakılıyor. Bomba, lazer güdümüyle hedefi bulup imha ediyor.